Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου μετά απο συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 12-01-2016 εκφράζει με το πιο έντονο τρόπο την αντίδρασή του στο Σχέδιο Νόμου που έχει κατατεθεί για το Ασφαλιστικό και διεκδικεί την απόσυρσή του. Ενδεχόμενη ψήφισή του θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του κλάδου των μηχανικών.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Την κατάργηση του Ταμείου μας ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και την ενοποίησή του σε ένα Φορέα χωρίς κανένα διάλογο και καμία σοβαρή μελέτη, με στόχο την κάλυψη σε “τρύπες” άλλων Ταμείων.
– Ανάγει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών με υπέρογκους συντελεστές (38,45%) επί του φορολογητέου εισοδήματος ενός αυτοαπασχολούμενου οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον φορολογικό καθεστώς οδηγεί στην αφαίμαξη του 70% του φορολογητέου εισοδήματος των μηχανικών (χωρίς τον υπολογισμό των υπόλοιπων φοροδοτικών υποχρεώσεων, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ κτλ)
– Την κατάργηση της έκπτωσης του 50% στην εισφορά για την κύριας και επικουρικής σύνταξης για τους νέους μηχανικούς κάτω της πενταετίας.
– Στην έντονα αμφισβητούμενη εγγυοδοσία-πιστοδοσία από τον νέο Φορέα (θεσμοθετημένη από καταβολής του ταμείου μας) γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την λειτουργία των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών εταιρειών.
– Την με μαθηματική ακρίβεια,επιπλέον μείωση των συντάξιμων αποδοχών των μηχανικών,

όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εφιαλτικό τοπίο για το μέλλον μας, οδηγούν σε κλείσιμο των τεχνικών γραφείων μας και τους νέους συναδέλφους σε μετανάστευση.

Κοινή παρέμβαση για Ασφαλιστικό

Εξώδικο ΠΟ ΤΕΕ

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου με βάση τα παραπάνω προχωρά :

– Στη λήψη πρωτοβουλίας για κοινή παρέμβαση και συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου προκειμένου να υπάρξει ευρεία ενημέρωση των πολιτών επί του θέματος.
– Σε συμμετοχή  στην απεργία-αποχή από κάθε Συμβούλιο και Επιτροπή Τεχνικού χαρακτήρα ( Τεχνικό Συμβούλιο Έργων και Μελετών, Επιτροπές Αρχιτεκτονικού ελέγχου κτλ ) σύμφωνα με την κοινή απόφαση ΤΕΕ και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ καταρχάς από 18-1-2016 έως 22-1-2016.
– Την συνεχή ενημέρωση και ενεργοποίηση των συναδέλφων
– Την οργάνωση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τους κλαδικούς συλλόγους των μηχανικών, αλλά και τους κοινωνικούς συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας.

Η δυναμική μας αντίδραση στο Σχέδιο Νόμου και η απόσυρσή του αποτελούν μονόδρομο για την επαγγελματική μας επιβίωση.