Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, παραβρέθηκε και χαιρέτισε στην εκδήλωση της παρουσίασης της ειδικής επετειακής έκδοσης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για τα 75 χρόνια της, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στην κατάμεστη από κόσμο συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ρόδος Πάλλας.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσία πρώην υπουργών, βουλευτών, του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και όλων των εκπροσώπων φορέων του τόπου μας,ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής μίλησε για τη συμβολή του επιχειρηματικού κλάδου των ξενοδόχων στον τόπο μας, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι το τουριστικό θαύμα που παρουσιάζεται, είναι σίγουρο ότι στηρίχθηκε σε ανθρώπους που είχαν όραμα αλλά και τη δύναμη της θέλησης να το υλοποιήσουν.
«Στην νέα πορεία του Τουρισμού, όπου πρωταγωνιστεί η ενέργεια, η αειφορία και η προστασία του περιβάλλοντος, ο τεχνικός κόσμος δηλώνει παρόν, και έχουμε καθήκον όλοι μαζί, να συνεχίσουμε να «χτίζουμε θαύματα», διότι ο Τουρισμός είναι προτεραιότητα για όλους» επισήμανε ο κος Αντ. Γιαννικουρής.
Εκ μέρους του ΤΕΕ Δωδεκανήσου ο πρόεδρος κ. Αντώνης Γιαννικουρής, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την έκδοση αυτού του ιστορικού – τουριστικού άλμπουμ που δείχνει ότι τα θαύματα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, με την ανθρώπινη διάθεση και δύναμη.
«Το όραμα, η μεθοδικότητα, το μεράκι αλλά κυρίως η αγάπη για τον τόπο και το νησί της Ρόδου των ανθρώπων αυτών που ήταν πρωτοπόροι, ήταν τα στοιχεία εκείνα θα οποία αποτέλεσαν το ισχυρό θεμέλιο του λαμπρού οικοδομήματος το οποίο σήμερα αποτελεί τη βαριά βιομηχανία του τόπου και της χώρας μας, αυτήν του τουρισμού» σημείωσε ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για περισσότερο από 7 δεκαετίες η Ένωση Ξενοδόχων αποτελεί την ασπίδα του τουριστικού προϊόντος του νησιού και ότι όλο αυτό το «θαύμα» ξεκίνησε μια μικρή ομάδα ξενοδόχων και που για πρώτη φορά το 1949, ψήφισαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Σήμερα, 75 χρόνια μετά – σημείωσε ο κ. Γιαννικουρής, οι επιχειρηματίες της ΕΞΡ αποτελούν την ελίτ των επιχειρηματιών της χώρας, που με το ξενοδοχειακό δυναμικό του νησιού αναδιαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν.
Η συμβολή των μηχανικών στο τουριστικό θαύμα
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου στην ομιλία του, τόνισε ότι όλη αυτή η τουριστική διαδρομή, βασίστηκε και εκφράστηκε σε δύο παραμέτρους:
Αυτήν που έχει να κάνει με το ταξίδι και την άλλη με το κατάλυμα διαμονής, στοιχείο το οποίο φέρει την σφραγίδα, τη φαντασία και το μεράκι των μηχανικών – ειδικά των αρχιτεκτόνων –, που δικαίως ταυτίζονται με αυτό το διαχρονικό θαύμα στη χώρα και τον τόπο μας.
«Οι μηχανικοί σε αγαστή σύμπραξη με τους ξενοδόχους «έκτισαν» αυτό το θαύμα για να αποδείξουν ότι μόνο με την συνεργασία όλων, μπορεί να γίνει κάτι «θαυματουργό» σε αυτό τον τόπο» – επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής, υπογραμμίζοντας ότι ιστορικά δεν πρέπει να ξεχνάμε:
Ο ΕΟΤ κτίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μια σειρά σύγχρονων και λειτουργικών ξενοδοχείων, μονάδες μικρής συνήθως δυναμικότητας με υψηλό βαθμό εξυπηρετήσεων. To 1957 εισάγεται η έννοια του σχεδιασμού του ξενοδοχείου με τα δημόσια τότε «ΞΕΝΙΑ». Το 1958 ο αείμνηστος Άρης Κωνσταντινίδης κτίζει το πρώτο Ξενία στην Άνδρο, το οποίο δημιουργεί τομή στην τυπολογία των ξενοδοχείων που κτίζονται από τον ΕΟΤ. Το 1960 ξεκινά το 1ο πενταετές πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.
Τα ξενοδοχεία στη Ρόδο αρχίζουν να σχεδιάζονται όχι μόνο ως σημεία παραθερισμού αλλά και ως αφετηρίες κοινωνικών προτύπων από τα μέσα του ‘50, για να πάρουν την πολυώροφη μορφή τους στις αρχές δεκαετίας του ’70, λόγω της ανάγκης μεγέθυνσης του τουριστικού ρεύματος.
Από το βόρειο τρίγωνο ο τουρισμός διαχύθηκε σε όλο το νησί από το 1980 και μετά, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της αγοράς αλλά και την επιλογή της αρχιτεκτονικής προσαρμογής στο νησιωτικό περιβάλλον.
«Σήμερα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, τα ξενοδοχεία αποτελούν τη βασική αναδομή του νησιού, όλης της Δωδεκανήσου ή και της χώρας που μαζί με τις αναγκαίες υποδομές συμβάλουν στην αειφορική πορεία του τουρισμού».