Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου , η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ Δωδεκανήσου με θέμα:
“Ζωγραφικός Διάκοσμος Νεοκλασικών Κτιρίων: Φθορές και Αντιμετώπιση” ,
στο πλαίσιο των πανελλαδικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, τις οποίες συντόνισαν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.
Στην κατάμεστη αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου το κοινό είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον αθέατο κόσμο της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Ο κ. Γεώργιος Παυλόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών Πτυχιούχων Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα: “Ζωγραφικός διάκοσμος των νεοκλασικών κτιρίων. Φθορές και αντιμετώπιση”. Μέσα από πολυάριθμες φωτογραφίες από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο, οι θεατές περιηγήθηκαν σε εργασίες συντήρησης που έχουν πραγματοποιηθεί σε εμβληματικά δημόσια κτίρια αλλά και μικρότερα ιδιωτικά νεοκλασικά κτίρια, έμαθαν για την τεχνολογία κατασκευής και τις κύριες αιτίες φθοράς του ζωγραφικού διακόσμου, τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η επιστήμη της συντήρησης για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της φθοράς, καθώς και για τις τεχνικές ικανότητες που θα πρέπει να διαθέτει ο συντηρητής για να ανταπεξέλθει στην επίπονη αλλά και τόσο γοητευτική εργασία που στοχεύει στη θεραπεία και την ανάδειξη των μνημείων.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με αφορμή τις ερωτήσεις του κοινού, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασίες συντήρησης, βάσει του οποίου οι επεμβάσεις σε μνημεία γίνονται μόνο από πτυχιούχους συντηρητές, κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος, κατόπιν εγκεκριμένης μελέτης από τα αρμόδια όργανα του ΥΠ.ΠΟ.Α.. Ακόμα, τέθηκε το ζήτημα του κόστους αποκατάστασης ενός διατηρητέου κτιρίου από τον ιδιοκτήτη του, σε συνδυασμό με το κενό που υπάρχει στη χάραξη κεντρικής πολιτιστικής πολιτικής για τη διάσωση του διακόσμου των νεοκλασικών κτιρίων, θέμα για το οποίο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την οργάνωση μιας ημερίδας στο κοντινό μέλλον.
Παρακάτω θα βρείτε το άρθρο