Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των μελών του Τομέα Περιβάλλοντος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με προσκεκλημένο τον κ. Γιώργο Κρεμλή, Διευθυντή ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σύμβουλο του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας.

Η συνεδριάση, πραγματοποιήθηκε με παρόντες τα μέλη του Τομέα κ.κ. Γιώργο Λάκουρα, Νίκο Χαλκιά, Γεράσιμο Παρασκευά και Δρ. Χρήστο Γαμβρούδη, παρουσία του Προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή και του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής κ. Ιάκωβου Γρύλλη.

Ο κ. Κρεμλής κατά την τοποθέτησή του, εστίασε στην αλλαγή της φιλοσοφίας της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού πλέον τα απόβλητα δεν πρέπει να θεωρούνται απόβλητα, αλλά προϊόντα που πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως, επισημαίνοντας ότι:..«αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκτός των άλλων, συζητήθηκαν:

• Η μόχλευση πόρων μέσα από χρηματοδοτικά Εργαλεία-Προγράμματα όπως:

 το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις με προτεραιότητα το Περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α.).

 Ευρωπαϊκά Προγράμματα (LIFE, HORIZON, INTERREG MED κ.α) για την υλοποίηση έργων για το περιβάλλον ή το κλίμα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η μείωση των αποβλήτων, η αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, η πρόληψη της ρύπανσης, η διαχείριση των λυμάτων, των ποταμών, των θαλασσών και των ακτών, καθώς και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

 Η χρήση «οικολογικών καινοτομιών», δηλαδή τεχνολογιών, διεργασιών και επιχειρηματικών μοντέλων τα οποία χρησιμοποιούν τους πόρους αποτελεσματικότερα, μέσω προγραμμάτων για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία που παρέχουν δυνατότητες χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την έρευνα και την καινοτομία.

• Τα οφέλη της Κυκλικής Οικονομίας και η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, η οποία μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, στην επιτάχυνση και ολοκλήρωση των Περιφερειακών Σχεδιασμών. Η κυκλική οικονομία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τροφοδοτεί την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων και την κοινωνική οικονομία.

• Η προετοιμασία για την νέα προγραμματική περίοδο 2020 – 2027 και η συνδρομή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, στην ωρίμανση και ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής και διαχείρισης αποβλήτων (στερεών-υγρών) στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου αφού ευχαρίστησε τον κ. Κρεμλή για την παρουσία του στην συνεδρίαση, τόνισε πως με την σημερινή τηλεδιάσκεψη ανοίγει ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου με τον ίδιο, ο οποίος όχι μόνο έχει πολύχρονη εμπειρία στα ζητήματα περιβάλλοντος αλλά και διακρίσεις για το έργο του, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.