ARCHITECTURAL MEETINGS 2026
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – MUĞLA, ΤΟΥΡΚΙΑ
25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Το ΤΕΕ – Τμήμα Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων Τουρκίας – Παράρτημα Μούγλων και της 19ης Επιστημονικής Συνάντησης Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου – Μούγλων / Architectural Meetings 2026, προσκαλεί αρχιτέκτονες και φοιτητές Αρχιτεκτονικής να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα φετινά Αρχιτεκτονικά Εργαστήρια και στο Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ, τα οποία θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή μικτών ομάδων Ελλήνων και Τούρκων.
Τόπος: Muğla, Τουρκία
Διάρκεια εργαστηρίων: 25 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2026
Συνέδριο και παρουσιάσεις: 2 – 4 Οκτωβρίου 2026
Από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η 19η Επιστημονική Συνάντηση Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου – Μούγλων / Architectural Meetings 2026, με κεντρικό θέμα:
«BECOMING CIRCULAR – Döngüsel Mimari»
Κυκλική Αρχιτεκτονική
Στο πλαίσιο της συνάντησης θα παρουσιαστούν δημόσια και τα αποτελέσματα των Αρχιτεκτονικών Εργαστηρίων.
ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Θα δημιουργηθούν τέσσερις τετραμελείς μικτές ομάδες, αποτελούμενες από δύο Έλληνες και δύο Τούρκους αρχιτέκτονες η καθεμία. Κάθε ομάδα θα εργαστεί πάνω σε συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό ή αστικό θέμα της περιοχής, διερευνώντας τις ιδιαίτερες χωρικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές παραμέτρους του.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μία επιπλέον ομάδα για την παραγωγή βίντεο – ντοκιμαντέρ, η οποία θα καταγράψει τον τόπο, τη διαδικασία των εργαστηρίων και τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, υπό τον συντονισμό επαγγελματία σκηνοθέτη / κινηματογραφιστή.
Η επιλογή των θεμάτων και ο σχηματισμός των ομάδων θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των εργαστηρίων.
Κατά την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να περιηγηθούν στην περιοχή και να επισκεφθούν τα σημεία που αποτελούν αντικείμενο των εργαστηρίων. Τις επόμενες ημέρες, οι ομάδες θα αναπτύξουν τις προτάσεις τους μέσα από επιτόπια έρευνα, συζήτηση, σχεδιασμό και συνεργασία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα συνοδεύονται από μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, το οποίο θα συνδράμει στον συντονισμό και στην αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων.
ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ
Στα εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν αρχιτέκτονες και φοιτητές Αρχιτεκτονικής.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δυνατότητα επικοινωνίας στην αγγλική γλώσσα, καθώς οι ομάδες θα είναι μικτές και η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων συμμετεχόντων θα πραγματοποιείται στα αγγλικά.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν τον βασικό προσωπικό εξοπλισμό που θα χρειαστούν για την εργασία τους, όπως laptop, φωτογραφική μηχανή / camera και τυχόν άλλο σχεδιαστικό ή ψηφιακό εξοπλισμό.
Κατά την επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης ενδιαφέροντος.
ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Οι αρχιτέκτονες και οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής που επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να αποστείλουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα στη διεύθυνση:
architecturalmeetings@gmail.com
έως την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026.
ΚΑΛΥΨΗ ΕΞΟΔΩΝ
Το κόστος μετακίνησης, διαμονής και βασικής διατροφής των συμμετεχόντων θα καλυφθεί από τους διοργανωτές.
Ειδικότερα:
- Το ΤΕΕ – Τμήμα Δωδεκανήσου θα καλύψει πλήρως τα έξοδα μεταφοράς των συμμετεχόντων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και την επιστροφή τους.
- Το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων Μούγλων θα καλύψει τη διαμονή και τη βασική διατροφή των συμμετεχόντων για το σύνολο των ημερών της διοργάνωσης.
- Οι τοπικές μετακινήσεις που θα απαιτηθούν για τη μελέτη των θεμάτων των εργαστηρίων, καθώς και οι οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, θα καλυφθούν επίσης από τους διοργανωτές.
- Το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων Μούγλων θα εξασφαλίσει τον κατάλληλο χώρο εργασίας και την απαιτούμενη οργανωτική υποστήριξη.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Τα Αρχιτεκτονικά Εργαστήρια αποτελούν έναν από τους βασικούς πυρήνες της μακρόχρονης συνεργασίας των αρχιτεκτόνων των Δωδεκανήσων και της Μούγλας.
Στόχος τους είναι να φέρουν σε ουσιαστική επαφή Έλληνες και Τούρκους αρχιτέκτονες και νέους επιστήμονες, δημιουργώντας έναν κοινό χώρο ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων.
Μέσα από τη συνεργασία σε μικτές ομάδες και την ενασχόληση με πραγματικά ζητήματα του τόπου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχεδιασμού, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αναπτύξουν από κοινού προτάσεις που θα συνδέονται με τον τόπο και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Οι προτάσεις που θα προκύψουν από τις ομάδες εργασίας θα παρουσιαστούν δημόσια στο πλαίσιο των Architectural Meetings 2026 και θα αποτελέσουν μέρος της συνολικής έκθεσης και συζήτησης της διοργάνωσης.
Η φετινή συνάντηση, με κεντρικό θέμα «BECOMING CIRCULAR – Döngüsel Mimari / Κυκλική Αρχιτεκτονική», συνεχίζει έναν θεσμό συνεργασίας που εδώ και χρόνια φέρνει κοντά την αρχιτεκτονική κοινότητα των δύο πλευρών του Αιγαίου, μέσα από τον διάλογο, τη δημιουργία και την κοινή δουλειά.
Για τη Διοικούσα Επιτροπή
του ΤΕΕ – Τμήματος Δωδεκανήσου
Η Πρόεδρος
Μαίρη Παπανδρέου