Στο Δήμο Κω βρέθηκε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, ο Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Κω κ. Γιώργο Χρυσουλάκη, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη παρουσία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κω κ. Μανώλη Χατζηάμαλου και υπηρεσιακών, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Κω και Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη μεταγραφή των σχεδίων Πόλεως Κω και Μαστιχαρίου.

Ο κ. Γιαννικουρής κατά την τοποθέτησή του, αφού αναφέρθηκε στη σημασία του Κτηματολογίου για τις τοπικές οικονομίες αλλά και την μεγάλη καθυστέρηση της μεταγραφής των σχεδίων πόλεως Κω και Μαστιχαρίου, επεσήμανε εκ νέου την ανάγκη στέλεχωσης των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου – Κω και Λέρου, ένα ζήτημα που απασχολεί το ΤΕΕ Δωδεκανήσου διαχρονικά καθώς έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον φορέα αλλά και σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους Ρόδου και Κω, όχι μόνο για τα θέματα του προσωπικού αλλά και για θέματα τεχνολογικού εξοπλισμού, κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών γενικότερα για την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία τους.

Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Κω, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την συνεργασία που έχει ΤΕΕ Δωδεκανήσου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη από το 2016 έως σήμερα, για την στελέχωση του Κτηματολογίου:

  • Προγραμματικές Συμβάσεις για την υποστήριξη του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου από:
  • 04/11/2016 έως 31/12/2017
  • 16/07/2018 έως 31/12/2018
  • 27/03/2019 έως 16/01/2020
  • 29/01/2021 έως 17/01/2022

Το κόστος αμοιβών των Προγραμματικών Συμβάσεων, έχει αναλάβει το ΤΕΕ Δωδεκανήσου από ίδιους πόρους.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στη πρόθεση της Διοικούσας Επιτροπής να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και για την Κω, ώστε να λειτουργήσει υποστηρικτικά καθώς και στη διεκδίκηση για επιπλέον μηχανικούς σε Ρόδο (3) και Κω (2) με αφορμή την δημοσίευση του ΦΕΚ65/Α.Σ.Ε.Π./2021, με την υπ’ αριθμ. 36/21-1-2022 επιστολή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη

Αναλυτικότερα η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Έχοντας υπόψη:

1. Την 12Κ/2021 (ΦΕΚ 65/Α.Σ.Ε.Π./2021) Προκήρυξη «Πλήρωσης με σειρά προτεραιότητας εκατόν μίας (101) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Ελληνικό Κτηματολόγιο Ν.Π.Δ.Δ. (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021».

2. Τον Ν.4812/2018 (ΦΕΚ 5/Α/2018) «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις».

Με ευχάριστη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην προκήρυξη 12Κ/2021 (ΦΕΚ 65/Α.Σ.Ε.Π./2021) προβλέπονται προσλήψεις προσωπικού (1 ΠΕ Οικονομικού, 1 ΠΕ Πληροφορικής, 2 ΤΕ Πληροφορικής) και ίδρυση ουσιαστικά του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο.

Το γεγονός της έλλειψης προσωπικού είχε συνέπεια να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν και να μεταγραφούν χιλιάδες τεχνικές πράξεις (ο αριθμός υπολογίζεται στις 10.000 περίπου) χωρίς μέσα σε αυτές να περιλαμβάνονται οι πράξεις εφαρμογής των σχεδίων πόλεως του νησιού, διανομές και οι αναδασμοί, απαλλοτριώσεις κλπ. Στην παραπάνω δυσλειτουργία προστέθηκε και η επί ενάμιση χρόνο αναστολή λειτουργίας του Κτηματολογίου.

Οι έως σήμερα προσπάθειες για την στελέχωση του νευραλγικού αυτού τμήματος έπεσαν στο κενό καθώς η αναμονή στην ολοκλήρωση της ένταξής του στο Εθνικό Κτηματολόγιο έκαναν τους αρμόδιους παράγοντες να παραπέμπουν το θέμα της στελέχωσης στην νέα δομή που θα δημιουργηθεί.

Το Κτηματολόγιο θεωρούμε ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου αλλά και στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού καθώς αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εργασίας πολλών κλάδων της οικονομίας όπως Μηχανικοί (Άδειες Δόμησης, Ταυτότητες Κτιρίων, Νομιμοποιήσεις Κτισμάτων, Οριοθετήσεις Ακινήτων κλπ.), Συμβολαιογράφοι (Αγοραπωλησίες – Μεταβιβάσεις Ακινήτων, Συστάσεις Οριζοντίων και Καθέτων Ιδιοκτησιών κλπ.), Δικηγόροι κλπ.

Θεωρούμε ότι με αφορμή την ίδρυση του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου, η πρόσληψη Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών με σκοπό την επάνδρωση του Τεχνικού Τμήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου θα μπορούσε να είναι μία λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί και οι πολίτες της Ρόδου και των υποστηριζόμενων από το Κτηματολόγιο Νησιών.

Η δημιουργία του Τεχνικού Τμήματος (πρόσληψη τριών (3) τουλάχιστον Μηχανικών για το Κτηματολόγιο Ρόδου και δύο (2) τουλάχιστον για το Κτηματολόγιο Κω) θα μπορούσε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κτηματογραφημένων περιοχών Σύμης και Πάτμου, να εκπαιδευτεί ώστε να υποδεχτεί τον όγκο του τεχνικού έργου που υπάρχει στα υφιστάμενα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω-Λέρου και επιπλέον να συνεπικουρεί (με διάθεση αυτών λειτουργικά για ορισμένο χρόνο έως την ολοκλήρωση της μετάβασης στην νέα δομή) στην λειτουργία των υφιστάμενων κτηματολογίων καθώς σήμερα οι ρυθμοί εξυπηρέτησης είναι απελπιστικά αργοί.

Σας επισημαίνουμε ότι η διαδικασία μετάβασης και εναρμόνισης των υφιστάμενων κτηματολογίων στα νέα δεδομένα της Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι τεχνικά περιπλοκή.

Συνεπώς μόνο μηχανικοί που θα κατέχουν το τρόπο λειτουργίας και των δύο δομών θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ομαλή μετάβαση και μετέπειτα λειτουργία αυτών.

Καθώς το θέμα είναι σημαντικό για την Κοινωνία της Δωδεκανήσου άλλα και για τα μέλη μας μηχανικούς, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και την συμβολή σας στην επίλυση του ανωτέρω εντεθέντος προβλήματος.