Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής.

Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, συζητήθηκαν διεξοδικά οι άξονες σχεδιασμού πάνω στους οποίους έχει χαραχθεί η νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας, η οποία στοχεύει σε μεγαλύτερη  συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με την ένταξη φωτοβολταϊκών στις στέγες και την επιτάχυνση της αδειοδότησης σε νησιωτικές περιοχές.

Κυρίαρχο αντικείμενο της συζήτησης όμως ήταν οι ΑΠΕ και ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος που αφορά στο νησί της Ρόδου. Ο κ. Γιαννικουρής ανέλυσε διεξοδικά τις απόψεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην αρμόδια Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κα Αλεξάνδρα Σδούκου και τους συνεργάτες της και κατέθεσε προτάσεις για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη διοργάνωσης εκδηλώσεων ενημέρωσης στα νησιά μας, ώστε αφενός οι πολίτες να κατανοήσουν τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα και τα νέα εργαλεία που τους παρέχει το κράτος, προκειμένου να είμαστε σε θέση να θωρακίσουμε το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας, αφετέρου να υπάρξει διαβούλευση σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και κατάθεση προτάσεων.

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν είναι:

  • Εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης για την εξυπηρέτηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Διατήρηση του συνολικού αρχικού περιθωρίου ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Ρόδο.
  • Διασφάλιση επαρκούς ηλεκτρικού χώρου για την ένταξη στα νέα προγράμματα Εξοικονομώ (Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών & Εξοικονομώ-Επιχειρώ) νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Διερεύνηση ένταξης φωτοβολταϊκών στο σύστημα με εναλλακτικά σχήματα (φωτοβολταϊκά με αποθήκευση, φ/β με μηδενική έγχυση-zero feed in).

«Η συμβολή μας στο έργο του ΥΠ.ΕΝ είναι ουσιαστική και θα συνεχιστεί προς όφελος των νησιών και των πολιτών μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τα νησιά μας και τους κατοίκους της Δωδεκανήσου, η ενεργειακή θωράκιση με την επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και βέβαια τον σεβασμό στο ίδιο το περιβάλλον».