Στο κατάμεστο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα: «Η τεχνολογία του σκυροδέματος», που συνδιοργάνωσε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου (ΣΠΜΔ) σε συνεργασία με τη Δόμηση Ρόδου και την PENETRON Hellas, στις 14 Δεκεμβρίου 2022. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης.

 Στην εσπερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Προέδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο  Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας – Βιομηχανίας & Φυσικών Πόρων Ν. Αιγαίου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Σέργιος Αϊβάζης ενώ την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Χατζημιχαήλ.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος  Δράκος.

Αντώνης Γιαννικουρής, Πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου: «Η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τους μηχανικούς αλλά και οι μηχανικοί δεν μπορούν να προκόψουν αν δεν αναπτυχθεί η χώρα. Η ανάπτυξη είναι ταυτισμένη με την τεχνολογία των υλικών και οφείλουμε να αναβαθμιζόμαστε συνεχώς».

Αντώνης Καμπουράκης, Δήμαρχος Ρόδου: «το ΤΕΕ, είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, κατά συνέπεια και των ΟΤΑ! Και εκ των πραγμάτων, η συνεργασία μας είναι και πρέπει να είναι, στενή και διαρκής. Τόσο στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης και της προστασίας από την κλιματική απειλή, αλλά και σε άλλα μείζονα ζητούμενα. Διότι οι εξελίξεις και η πρόοδος στις τεχνολογίες δόμησης, πρέπει να αξιοποιηθούν, για να πετύχουμε και στόχους που αφορούν στην αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι δημόσιες υποδομές, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία μας, προς μια βιώσιμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, στη συγκυρία που διανύουμε, αντιλαμβανόμαστε όλοι, το πόσο σημαντικό είναι να πετύχουμε τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση, τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια κτίρια».

Οι κύριοι ομιλητές της Εσπερίδας, κ. Νίκος Μαρσέλλος πολιτικός μηχανικός, μέλος επιτροπής Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος 2016 και κ. Κοσμάς Σίδερης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανέπτυξαν θεματολογία που αφορούσε τον Κανονισμό Τεχνολογία Σκυροδέματος (ΚΤΣ 2016) και τις Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος στο Παραθαλάσσιο Περιβάλλον, τη διάρκεια ζωής και την αειφορία των κατασκευών από σκυρόδεμα.

Επίσης παρουσιάστηκαν καινοτόμες οικολογικές λύσεις από τις εταιρείες Penetron Hellas & Δόμηση Ρόδου, για την κατασκευή στεγανών και προστατευμένων από τις περιβαλλοντικές συνθήκες κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, με παρουσίαση έργων αναφοράς ενώ στο τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις προς του ομιλητές και συζήτηση επί αυτών.