Ρόδος, 01 Φεβρουαρίου 2024

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και το ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, συνεδρίασαν από κοινού, προκειμένου να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα από την Τροποποίηση Χωροθέτησης και Περιβαλλοντικών Όρων του Τουριστικού Λιμένα Νέας Μαρίνας Ρόδου (ΚΥΑ 24245/2023 [ΦΕΚ1046Β΄]).

Ο τουριστικός λιμένας  αποτελεί δημόσια έκταση που έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση με μακροχρόνια μίσθωση. Ο σχεδιασμός ενός έργου τέτοιας κλίμακας, λόγω  της θέσης  και της έκτασης που κατέχει, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά συνολικά την λειτουργία της πόλης. Δεδομένου της  σημαντικής έλλειψης δημόσιων χώρων,  και γενικότερα έργων υποδομής, απαιτείται  ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθούν  μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ως ο επίσημα θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, αλλά και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου διαχρονικά είναι υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης με όρους αειφορίας και σεβασμού του πολίτη. Η αρχική διαπίστωση που προκύπτει από την νέα χωροθέτηση, είναι ότι αποτελεί  έργο μεγάλης κλίμακας με υπέρμετρη αύξηση των όρων δόμησης και του επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων που ισχύουν στην περιοχή σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ). Δημιουργείται μία νέα πόλη εντός του αστικού ιστού της υφιστάμενης με στοιχεία ανισόρροπης ανάπτυξης, Πολεοδομικής και Αστικής. Σε κάθε περίπτωση, η νέα χωροθέτηση αφορά κυρίως  μία επένδυση κτηματομεσιτικού χαρακτήρα (real estate) και όχι μία ανάπτυξη που ενισχύει μόνο τη λειτουργία της μαρίνας, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και ο ΣΑΔ, αφού εξετάσουν εμπεριστατωμένα, ως οφείλουν τα επιστημονικά δεδομένα της τροποποίησης της Νέας Χωροθέτησης, αλλά και της μελέτης που υποβλήθηκε, θα τα αξιολογήσουν και θα αποφασίσουν άμεσα για ενδεχόμενες ενέργειες.


Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου          Για την Δ.Ε. ΤΕΕ Δωδεκανήσου

                    Ο Πρόεδρος                                                                                Ο Πρόεδρος

          Κώστας  Σχοινοχωρίτης                                                                Ιωάννης Στ. Γλυνός